Rantasauna. Päivi Karhunen.
Media Folder: 
Suomessa on yli kaksi miljoonaa saunaa. Melkein jokaisessa talossa ja kesämökissä on sauna. Sanotaan, että suomalaiset ovat saunahullua kansaa.

Saunominen kuuluu arkeen ja juhlaan. Lauantai on perinteinen ja suosituin saunapäivä. Sauna on tärkeä osa myös suomalaisia juhlia, kuten joulua ja juhannusta. 

Saunominen on tuhansia vuosia vanha perinne Suomessa. Saunominen ja kylpeminen ovat olleet osa myös muita kulttuureja, kuten turkkilainen sauna hammam Lähi-idässä ja kylpyläkulttuuri antiikin Roomassa.

Erilaisia saunoja

  • Sähkösauna on tavallinen kaupungissa. Sähkösauna lämpenee sähköllä.
  • Maaseudulla on usein puusauna. Puusauna lämpenee puilla.
  • Savusauna on puusauna, jossa ei ole savupiippua. Savu säilyy saunassa ja siksi saunan seinät ovat mustat.

Savusauna. Pixabay.

Suomalainen sauna

Suomalaisessa saunassa ei ole paljon sääntöjä. Jokainen saa saunoa omassa saunassa niin kuin haluaa. Tässä hieman tietoa siitä, millainen on tavallinen suomalainen sauna.

  • Kiuas on saunan uuni, jonka avulla sauna lämpenee. Kun kiukaalle heittää vettä, syntyy höyryä, jota sanotaan löylyksi. Kiuas ja löyly tekevät saunasta kuuman. On kohteliasta kysyä muilta, voiko heittää lisää löylyä.

Olipas hyvät löylyt!

  • Saunan lämpötila on noin 60–90 celsiusastetta. 
  • Saunassa saa puhua ja jutella, jos haluaa. On myös normaalia olla hiljaa.
  • Saunassa voi olla niin kauan kuin haluaa. Jotkut saunovat 15 minuuttia, jotkut monta tuntia.
  • Suomalainen saunoo tavallisesti alasti.
  • Saunassa jaksaa olla, jos välillä vilvoittelee. Vilvoitella voi ulkona tai uimalla järvessä. Talvella voi kieriä lumessa tai uida avannossa.

Yöuinti. Tuukka Lindholm.
Media Folder: 

Yleisissä saunoissa on sääntöjä. Esimerkiksi joissain saunoissa täytyy käyttää uimapukua ja joissain saunoissa uimapuku on vapaaehtoinen. On hyvä lukea yleisen saunan säännöt ennen kuin menee saunomaan.

Vasta vai vihta?

Vasta. Pixabay.
Media Folder: 
Vasta ja vihta kuuluvat suomalaiseen saunakulttuuriin. Vasta ja vihta tarkoittavat samaa asiaa: Itä-Suomessa sanotaan vasta, Länsi-Suomessa taas vihta. Riippuu murteesta, kumpaa sanaa käytetään.

Vasta eli vihta on oksakimppu, joka tehdään koivusta. Saunassa koivun oksia lyödään omaa tai kaverin ihoa vasten. Vastominen eli vihtominen tuo hyvän tuoksun ja puhdistaa ihoa. Se myös parantaa verenkiertoa.

Näin teet saunavihdan

Juhannuksena on tapana tehdä kesän ensimmäinen vasta tai vihta. Tässä video-ohje, miten tehdä oma vihta.

Huom! Oksien katkaiseminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Muista kysyä maanomistajan lupa, jos haluat tehdä vihdan.

Tiesitkö?

Sauna on ollut tärkeä tärkeä osa suomalaisten elämää. Presidentti Urho Kekkonen sanoi:

Sauna on paikka, jossa minä rentoudun fyysisesti ja virkistyn henkisesti. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta.

Uskottiin, että saunan parantaa kaikki sairaudet ja vaivat. Jos sauna ei auttanut, pelättiin, että kuolema tulee. Sananlaskut sanovat:

Sauna on köyhän apteekki.

Jos sauna, viina ja terva ei auta, niin kaivetaan hauta.

Ennen lapset syntyivät saunassa. Sauna oli hygieeninen ja lämmin paikka synnyttää.

Kuuntele, mitä tavalliset ihmiset sanovat saunasta. 

Morsiussauna on vanha perinne. Morsiussauna auttoi morsianta valmistautumaan uuteen elämään. Morsiussauna on nykyään hauska ohjelmanumero polttareissa.