Mämmi

Mämmiä kahvin kanssa. Tuukka Lindholm.Mämmi on suomalainen pääsiäisruoka. Mämmi on puuroa, jossa on ruisjauhoja, maltaita ja vettä. Mämmiä syödään sokerin ja kerman tai maidon kanssa. 

Mämmi jakaa mielipiteitä. Jotkut rakastavat mämmiä, jotkut taas vihaavat sitä.

Modernia mämmiä voi syödä valmistamalla esimerkiksi mämmijäätelöä, mämmiolutta, mämmilihapullia... Mämmihullulle vain taivas on rajana!

Mämmi on vuosisatoja vanha perinne. Mämmiä on syöty erityisesti Lounais-Suomessa.

 

 

Tiesitkö?

Mämmiä syödään perinteisesti pitkäperjantaina. Ennen pitkäperjantaina ei saanut tehdä tulia, ja siksi silloin syötiin kylmiä ruokia kuten mämmiä. 

Mämmi

  • 3 litraa vettä
  • 500 g mämmimaltaita
  • 750 g ruisjauhoja
  • 2 dl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • pinnalle 2 rk vettä ja 0,5 dl siirappia

1. Kuumenna vesi. Ota litra vettä toiseen kattilaan ja vatkaa joukkoon 100g mämmimaltaita ja 150g ruisjauhoja. Lisää pinnalle vähän ruisjauhoja. Anna imeltyä eli tulla makeaksi lämpimässä paikassa tai 50-asteisessa uunissa pari tuntia.

2. Sekoita hyvin ja lisää puoli litraa kuumaa vettä, 100g mämmimaltaita ja 150g ruisjauhoja. Sekoita ja lisää pinnalle vähän ruisjauhoja. Anna imeltyä pari tuntia. Jatka samalla tavalla, kunnes vesi ja jauhot loppuvat. 

3. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuuttia, sekoita koko ajan. Sekoita joukkoon siirappi ja suola. Anna jäähtyä seuraavaan päivään.

4. Kaada seos vuokaan, joka on ollut kylmässä vedessä. Täytä puoleen väliin, koska mämmi voi tulla yli. Lisää pinnalle siirappivettä. Paista 125 asteessa 4-5 tuntia. Jäähdytä ennen syömistä. Säilytä mämmi viileässä. 

Tässä mämmin videoresepti:

Pasha

Kaksi perinteistä pashaa. Wikimedia commons, Mitrius.Pasha on rahkakakku, joka on perinteinen ortodoksinen pääsiäisruoka.

Venäjän kielessä sana pasha tarkoittaa sekä rahkakakkua että koko pääsiäisjuhlaa. 

Pasha

  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 desilitra kermaa
  • 1–3 ruokalusikallista sokeria
  • 50 grammaa voita
  • 250 grammaa rahkaa
  • 0,5–1 desilitra rusinoita
  • 0,5 desilitraa mantelirouhetta
  • (1–2 ruokalusikallista sitruunamehua)

1. Sekoita kananmunan keltuaiset, kerma ja sokeri kattilassa. Kuumenna ja sekoita, kunnes seos sakenee eli siitä tulee paksumpaa.

2. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää voi paloina ja sekoita koko ajan. Lisää rahka ja mausteet.

3. Kaada seos kahvisuodattimeen, jossa on suodatinpaperi. Kostuta suodatinpaperi ennen kuin lisäät seoksen.

4. Laita seos kylmään. Laita muotin alle astia, johon neste voi valua. Anna seoksen olla kylmässä yksi päivä.

5. Kumoa pasha tarjoiluastiaan seuraavan päivänä. Koristele marjoilla tai hedelmillä. 

Pashan voi valmistaa eri tavoin. Tässä helppo videoresepti:

Tiesitkö?

Pashan kylkeen tai päälle on tapana tehdä kyrilliset kirjaimet XB. XB on lyhennys sanoista Hristos voskrese eli 'Kristus on ylösnoussut'.