Joulutonttu

Tonttu potkukelkalla matkassa. Minna Sorri.
Media Folder: 
Tonttu on Joulupukin apulainen. Tonttu on pieni olento, jolla on punainen lakki. 

Tontut tarkkailevat, ovatko lapset kilttejä vai tuhmia. Tontut tekevät lahjoja ja auttavat Joulupukkia jakamaan niitä lapsille. 

Tonttu on tärkeä ja näkyvä osa suomalaista joulua. Tonttu seikkailee niin joululauluissa, kodin koristeissa kuin tv-ohjelmissa. Moni juhlistaa joulua punainen tonttulakki päässä.

Tonttuovi

Tonttuovi on ollut viime vuosina suosittu joulukoriste Suomessa. Tonttuovi on pieni ovi, joka tehdään seinän viereen. Tontut voivat kurkistaa ja astua sisään miniatyyrioven kautta.  

Esimerkkejä tonttuovista voi katsoa sosiaalisesta mediasta hashtagilla #tonttuovi.

 

Tontut ja haltijat kansanperinteessä

Tonttu on kansanuskon mytologinen olento. Tonttu on tietyn paikan tai rakennuksen haltija. Tonttu on tärkeä osa kansanperinnettä, ja tonttujen historia on jopa tuhansia vuosia vanha.

On paljon erilaisia tonttuja ja haltijoita.

  • Kodinhaltija suojelee kotia. Kodinhaltija asuu usein uunin lähellä. 
  • Saunatonttu huolehtii, että ihmiset käyttäytyvät saunassa. Kun lähtee saunasta, täytyy saunatontulle jättää löylyvettä. 
  • Myllytonttu pitää huolta myllystä. Myllytonttu herättää nukahtaneen myllärin. 

Joulutontut. Tuukka Lindholm.
Media Folder: 
Tontut rakastavat rauhaa, järjestystä ja siisteyttä. Tonttua kannattaa kohdella hyvin. Jos tonttu suuttuu, se saattaa kostaa jollain kauhealla tavalla.

Nykyään tunnetuin tonttu on joulutonttu, vaikka se onkin muita tonttuja nuorempi: joulutonttu saapui suomalaiseen jouluun vasta 1800-luvulla Ruotsin kautta Tanskasta. Joulutonttu on kiltimpi versio kansanuskon muista tontuista.

Kristinusko ja luterilainen moraalikäsitys ovat vaikuttaneet siihen, millaisina tontut nähdään. Luterilainen kirkko yritti päästä eroon suomalaisesta muinaisuskosta, mutta usein kristinusko ja kansanusko sekoittuivat.

Tonttu-sana tulee ruotsin kielen sanasta tomte, joka tarkoittaa tonttua ja tonttia. Tonttu on siis tietyn paikan haltija. Sana haltia tai haltija on luultavasti paljon vanhempi sana kuin tonttu. Kun tonttu-sana alkoi levitä Suomessa, se korvasi sanan haltija tai niistä tuli synonyymeja.

Talossa täytyi jouluaattona syödä illallinen aikaisin. Ruokaa oli pöydällä myös yöllä, jotta tontut ja haltiat voivat tulla syömään. Tonttuja ja haltioita täytyi lahjoa, että ne eivät suuttuneet ja alkaneet tehdä pahaa. - Kuhmoinen 1935