Mikä juhannus?

Juhannus on keskikesän ja valon juhla. Juhannusperinteisiin kuuluu kokko, sauna ja tanssit. Juhannus on Suomen lipun päivä.

Kokko: Helsingin kaupunginmuseo, Pekka Vyhtinen. Suomen lippu, sauna: Tuukka Lindholm. Tanssit: Pyhäsalmen suurlava, Sari Hovila (CC BY 4.0).
Media Folder: 

Moni suomalainen viettää juhannusta kesämökillä lähellä luontoa. Mökillä saunotaan, uidaan, grillataan ja vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Juhannus on virallinen liputuspäivä. Juhannuksena liputetaan koko yö: liputus alkaa aattona klo 18 ja päättyy juhannuspäivänä klo 21. 

Juhannusjuhlasta käytetään myös lempinimeä Jussi. Jussin nimipäivä on 24.6.

Kymmenen henkilöä kertoo, miten he viettävät juhannusta.

Milloin?

Juhannusyö on valoisa. Tuukka Lindholm.
Media Folder: 
Juhannuspäivä on kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina. Ihmiset juhlivat juhannusaattona ja juhannuspäivänä. 

Juhannus on kesäpäivänseisauksen aikaan. Kesäpäivänseisaus tarkoittaa, että on vuoden pisin päivä. Lapissa on kesällä yötön yö.

Juhannuksena liikenteessä on ruuhkaa, koska ihmiset matkustavat kaupungista maaseudulle. Matkustaminen alkaa jo torstaina, koska perjantai on juhannusaatto ja vapaapäivä. Tiet ovat täynnä autoja ja junat ovat täynnä matkustajia.

Miksi juhannusta juhlitaan?

Juhannus on vanha suomalainen juhla. Ennen ihmiset juhlivat kesällä Ukko-jumalaa, joka on sään, ukkosen ja sadon jumala suomalaisessa mytologiassa. Juhlan nimi oli Ukon juhla.

Katolinen kirkko muutti juhlan nimen juhannukseksi keskiajalla. Sana juhannus tulee Johannes Kastajan nimestä. Johannes Kastaja oli juutalainen opettaja Juudeassa. Kerrotaan, että hän oli puoli vuotta vanhempi kuin Jeesus.

Muuten kristinusko ei ole vaikuttanut juhlaan. Sen sijaan monet kansanuskon tavat ja traditiot näkyvät yhä tänä päivänä.

Edellinen sivu