Oi kuusipuu

Joulukuusi Senaatintorilla 1971. Foto Roos / Helsingin kaupunginmuseo.Joulukuusi on puu, joka tuodaan sisälle ja koristellaan jouluna. Tavallisia joulukuusen koristeita ovat kynttilät, kultaiset ja hopeiset nauhat sekä eriväriset pallot. Kuusen latvaan on tapana laittaa tähti. 

Kuusi koristellaan tavallisesti vähän ennen joulua tai jouluaaton aamuna. 

Suomalaiset hankkivat 1,4 miljoonaa joulukuusta joka joulu. Kuusen voi ostaa torilta, marketin pihalta tai tilata internetistä. Moni hakee kuusen omasta metsästä.

Joulukuusi voi olla myös muovikuusi. Muovikuusi sopii allergikolle ja kestää vuodesta toiseen. 

Joulukuusen koristeet 

Joulukuusen koristeita. Tuukka Lindholm.Kaupoista voi ostaa erilaisia kuusenkoristeita, mutta koristeita voi tehdä myös itse. Ennen suomalainen kuusi oli tapana koristella itse tehdyillä koristeilla.

Tässä vanhoja, perinteisiä koristeita, jotka sopivat kuusen oksille myös tänä päivänä:

  • erilaiset herkut, kuten piparkakut ja hedelmät
  • kaunis postikortti
  • lippurivi
  • olkikoristeet
  • karkit ja karkkipaperit

Joulukuusen historia

Äiti lapsi sylissään. Joulu 1960-luvulla. Jernvall Juha / Helsingin kaupunginmuseo.Puut ja oksat ovat olleet pyhiä monissa kulttuureissa. Kuusi on ollut aina tärkeä puu pohjoisille kansoille.

Ihmiset ovat eri mieltä siitä, mistä joulukuusen perinne tulee. Arvellaan, että joulukuusi tulee 1500-luvun Saksasta, nykyisen Strasbourgin alueelta. Jotkut uskovat, että perinne alkoi Baltiasta. 

Moni yhdistää joulukuusen Martti Lutheriin. Ennen kerrottiin tarinaa, jonka mukaan Martti Luther keksi joulukuusen. Joulukuusesta tuli protestanttinen symboli joululle.

Joulukuusi saapui Pohjoismaihin 1700-luvulla. Suomessa joulukuuset alkoivat yleistyä 1800-luvulla.

Suomessa joulukuusen koristeiden teollisen valmistuksen aloitti K. A. Weiste Helsingissä 1924.