Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Joulukortti. Minna SorriJouluna on tapana muistaa ystäviä ja sukulaisia joulukortilla. Kaupoista löytyy paljon erilaisia kortteja, sekä perinteisiä että moderneja. Moni myös haluaa askarrella joulukortit itse. Tonttu ja luminen maisema ovat olleet aina suosittuja joulukortin aiheita. 

Nykyään joulukortteja lähetetään paljon vähemmän kuin ennen. Vuonna 2019 lähetettiin 15 miljoonaa joulukorttia. Vuonna 2001 määrä oli 50 miljoonaa.

Tänä päivänä joulutervehdys voi olla myös sähköinen, kuten sähköposti tai tekstiviesti. Moni toivottaa hyvää joulua sosiaalisessa mediassa kuvan tai videon muodossa.

Tee itse joulukortit!

Itse tehty joulukortti ilahduttaa varmasti. Katso ideoita, miten voit askarrella joulukortit itse.

Lisää ideoita löydät Yle Areenasta Strömsö-ohjelmasta.

Joulukortin historia

Joulukortti on lähtöisin 1840-luvun Englannista. Joulukortin idean keksi Henry Cole. Englannista joulukortti levisi muualle Eurooppaan, ja jo 1860-luvulla Saksassa oli menestyvä korttiteollisuus.

Ruotsalainen Jenny Nyström (1854–1946) oli suosittu joulukorttien tekijä Ruotsissa ja Suomessa. Nyströmin kuvat tontuista ovat vaikuttaneet paljon siihen, miten tontut nähdään Pohjoismaissa. Suomalaisten joulukorttien äiti oli Martta Wendelin (1893–1986), joka teki satoja erilaisia joulukortteja.

Kuuntele lisää joulukortin historiasta.