Pieni loma-asunto

Mökki. Tuukka Lindholm.Kesämökki on pieni loma-asunto. Suomalaiset matkustavat kesämökille juhlimaan juhannusta ja viettämään kesälomaa.

Kesämökki sijaitsee usein metsän keskellä ja järven tai meren rannalla. Mökillä rentoudutaan, saunotaan, uidaan, kalastetaan ja vietetään aikaa perheen ja ystävien kanssa. Mökillä tehdään paljon mökkitöitä: pilkotaan puita, kannetaan vettä saunaan ja hoidetaan kasvimaata.

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Eniten kesämökkejä on Kuopiossa ja Mikkelissä. 

Ennen kesämökit olivat pieniä rakennuksia, joissa ei ollut sähköä tai juoksevaa vettä. Nykyään kesämökit ovat suurempia ja hienompia kuin ennen. Jotkut haluavat, että kesämökillä on samat mukavuudet kuin kotona.

 

Mökkeilyn historiaa

Kalastusta kesäyössä. Tuukka Lindholm.Kesäasuntoja alettiin rakentaa 1800-luvulla. Tuolloin rakennettiin huviloita, jotka olivat isoja loma-asuntoja. Niitä oli vain perheillä, joilla oli paljon rahaa.

1950-luvulla mökkeilystä tuli tavallista koko Suomessa. Kaupunkeihin muutti työn takia paljon ihmisiä, jotka kaipasivat maaseudulle ja halusivat viettää vapaa-aikaa luonnossa. Niinpä moni kaupunkilainen rakensi tai osti kesämökin. Monella oli rahaa hankkia oma mökki, koska mökki sai olla pieni ja yksinkertainen.

1960-luvulla lauantaista tuli vapaapäivä ja ihmisillä oli enemmän aikaa viettää kesämökillä. Kesämökkejä rakennettiin eniten 1980-luvulla, minkä jälkeen rakentaminen väheni. Vuonna 2018 Suomessa oli yli 500 000 mökkiä.

Nykyään mökki ei ole vain kesäasunto, vaan vapaa-ajan asunto, jossa halutaan viettää aikaa ympäri vuoden. Jotkut haluavat mökille sisävessan ja muita mukavuuksia, jotta mökillä voi asua myös talvella.

Tiesitkö?

Nykyään ei ole pakko ostaa omaa mökkiä, sillä monet firmat vuokraavat mökkejä. Kesämökki kannattaa vuokrata ajoissa varsinkin juhannukseksi.

Mökillä on usein ulkovessa, josta käytetään nimeä ulkohuussi tai puucee.

Puucee. Kuviasuomesta.fi, Joona Kotilainen.