Hiljainen viikko tarkoittaa viikkoa ennen pääsiäistä. Se alkaa palmusunnuntaista ja loppuu pääsiäissunnuntaihin.

Kristityt hiljentyvät hiljaisena viikkona ja muistelevat Jeesuksen kärsimystä. Viikon muita nimiä ovat suuri viikko tai piinaviikko. Hiljainen viikko on ruotsiksi dymmelvecka, josta tulee suomen kieleen myös nimitys tymintäviikko.

Hiljaisen viikon jokaiselle päivälle on oma lempinimi. Päivien nimet perustuvat alkusointuun. Nimiin liittyy sekä kansanuskoa että kristinuskoa.

Palmusunnuntai 

Jeesus ratsastaa aasilla. Pixabay.

Palmusunnuntai on viikko ennen pääsiäissunnuntaita. Nimi tulee Raamatun kertomuksesta, jonka mukaan Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja ihmiset tervehtivät häntä palmun oksilla. Suomen kieleen nimi tulee ruotsin sanasta palmsöndag.

Palmusunnuntaina lapset käyvät virpomassa. Lue lisää virpomisesta

Malkamaanantai 

Kissa katsoo omaa kuvajaistaan. Pexels.Malka tarkoittaa malkapuuta. Malkapuu on ohut puu, jota ennen käytettiin talon katon rakentamiseen.

Raamatun sananlaskussa huomataan roska toisen silmässä, mutta malkaa ei huomata omassa silmässä. Sananlaskun mukaan ihmisen pitää ensin miettiä omia tekoja, ennen kuin näkee vikaa muissa ihmisissä.

Tikkutiistai 

Sytyke. Pixabay.

Tikkutiistaina tehdään sytyketikkuja, koska ne tuovat onnea. 

Sytyke tarkoittaa ainetta, joka syttyy helposti. Sytykkeen avulla on helppo tehdä tuli.

Kellokeskiviikko

Keväällä lehmät saavat kellot kaulaansa, kun ne pääsevät pitkän talven jälkeen ulos. Siitä tulee nimi kellokeskiviikko. 

Kiirastorstai 

Viimeinen ehtoollinen. Lasi-ikkuna Baselissa. Pixabay.Kiira on paha henki. Kiirastorstaina pitää ajaa kiira pois omasta pihasta. Päivän nimi tulee ruotsin sanasta skärtorsdag, joka tarkoittaa puhdistamista.

Kiirastorstaina Jeesus söi viimeisen aterian opetuslastensa kanssa.

Pitkäperjantai

Pohjoismaissa käytetään nimeä pitkäperjantai. Päivä on saksaksi Karfreitag (valitusperjantai) ja englanniksi Good Friday. Ortodoksit käyttävät nimeä suuri perjantai.

Jeesus ristillä. Pixabay.Pitkäperjantaina Jeesus kuoli ristillä. 

Pitkäperjantaina on tapana järjestää pääsiäiskulkue. Helsingissä suuri tapahtuma on Via Crucis -näytelmä, jossa esitetään, kuinka Jeesus kuoli.  

Ennen pitkäperjantaina kotona ei saanut sytyttää tulta, kammata tukkaa, laulaa tai käydä kylässä. Kotona piti syödä kylmiä ruokia, kuten suolaa, leipää ja mämmiä.

Lankalauantai, pääsiäislauantai

Nimi lankalauantai tulee siitä, kun talvella tehdyt langat pestiin ja värjättiin keväällä. 

Ennen ihmiset ajattelivat, että noidat liikkuvat lankalauantaina ja varastavat lampaiden villaa. Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ihmiset sytyttävät pääsiäiskokkoja eli pääsiäisvalkeita, joiden tarkoitus oli ajaa noidat pois.

Pääsiäisyönä navetassa kävivät noidat eli trullit. Trullit kulkivat ilmassa ja saattoivat muuttaa muotoaan. Jos sai trullin pysymään navetassa aamuun asti, ei se päässyt pois kuin kävelemällä. - Nilsiä 1935–36

Noita kuutamossa. Pixabay.

Pääsiäissunnuntai

Pääsiäispäivänä paasto loppuu ja ihmiset voivat syödä hyvin.

Kristinuskon mukaan Jeesus heräsi kuolleista pääsiäissunnuntaina. Siksi pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina iloitaan ja juhlitaan.