Millaisia innovaatioita ja keksintöjä on tullut Suomesta?

Äitiyspakkaus

Suomalainen äitiyspakkaus on tärkeä sosiaalinen innovaatio. Suomen valtio antaa äidille ja vauvalle pakkauksen, jossa on vauvan vaatteita, unilelu, ensikirja ja hoitovälineitä. Laatikkoa voi käyttää myös vauvan sänkynä. Pakkaus sisältää noin 50 tuotetta. 

Ennen äitiyspakkaus oli tarkoitettu perheille, joilla ei ollut paljon rahaa. Vuodesta 1949 kaikki äidit ovat saaneet äitiyspakkauksen.

Kouluruoka

Suomessa oppilaat saavat peruskoulussa, lukiossa ja ammattikoulussa ilmaisen aterian. Suomi oli maailman ensimmäinen maa, jossa tehtiin laki ilmaisesta kouluruoasta. Laki tehtiin vuonna 1943. Ilmainen kouluruoka on tärkeä asia oppilaan terveydelle. Se auttaa oppilaita jaksamaan ja tukee oppimista.

Kouluateriaan kuuluu lämmin ruoka, salaatti, vihannes tai hedelmä sekä leipä ja juoma. 

Kirjastot

Suomalaisilla on kirjastonkäytön maailmanennätys: suomalainen käy kerran kuussa kirjastossa ja lainaa joka vuosi noin 20 kirjaa tai muuta materiaalia. Suomessa kirjastot ovat ilmaisia. 

Jokaisessa Suomen kunnassa on yleinen kirjasto. Kaikki voivat käyttää yleistä kirjastoa. Kirjastoista voi lainata kirjoja, musiikkia, videoita ja paljon muuta. Kirjastot myös järjestävät satutunteja, taidenäyttelyitä ja elokuvaesityksiä. 

Vuonna 2019 Helsingin keskustakirjasto Oodi valittiin maailman parhaaksi julkiseksi kirjastoksi.

Sauvakävely

Sauvakävely on tehokas ja terveellinen liikuntamuoto, joka on kehitetty Suomessa. Sauvakävelyä harrastaa noin miljoona suomalaista. 

 

Heijastin

Heijastin on esine, joka heijastaa hyvin valoa. Heijastin voi olla tarra tai levy, joka roikkuu vaatteista. Heijastin on tärkeä väline syksyllä ja talvella, kun Suomessa on pimeää. Autoilija näkee helposti ihmisen, jolla on heijastin.

Heijastimen keksi suomalainen maanviljelijä Arvi Lehti 1950-luvulla.