Joululaulut kertovat eri aikojen jouluista. Laulujen aiheita ovat olleet Raamatun kertomukset, kuusi, tontut, joulupukki, syöminen ja talvi. Rauhallisuus ja hiljaisuus ovat tärkeitä teemoja. Lauluissa myös pohditaan, mikä on oikeasti tärkeää elämässä.

Jouluvirret ovat vanhinta joulumusiikkia. Tunnetuimpia ovat Hoosianna ja Enkeli taivaan (saksaksi Vom Himmel hoch), jotka on käännetty suomeksi.

Suomalaista melankoliaa

Varpunen talvella. Pixabay,Monet suomalaiset säveltäjät ja runoilijat ovat tehneet joululauluja, joista on tullut klassikkoja: esimerkiksi En etsi valtaa, loistoa, Arkihuolesi kaikki heitä, Joulun kellot ja Sylvian joululaulu.

Suomalainen joululaulu on usein melankolinen ja mollisointuinen. Suomessa on tehty paljon joululauluja silloin, kun asiat eivät ole olleet niin hyvin. Jouluna on myös tapana muistella kuolleita sukulaisia, kuten joululaulussa Varpunen jouluaamuna

Ruotsista on tullut Suomeen iloisia duurilauluja, joita voi tanssia ja leikkiä, kuten Tonttujen jouluyö ja Porsaita äidin oomme kaikki.

Joululauluja tehdään paljon, mutta vain harvat uudet laulut nousevat suosikeiksi. 

Joululaulujen top 3

1. En etsi valtaa loistoa (sävellys Jean Sibelius, sanoitus Zacharias Topelius)

2. Maa on niin kaunis (sävellys tuntematon, sanoitus Ingemann Bernhard, suomennos Hilja Haahti)

3. Sydämeeni joulun teen (sävellys Kalervo Halonen, sanoitus Veikko Salmi)

(Teosto 2014, 2017)

Joulukonsertti on monelle tärkeä perinne

Marras- ja joulukuussa järjestetään paljon joulukonsertteja. Joulukonsertti tuo monelle joulun tunnelmaa.

Raskasta joulua on musiikkiprojekti, johon on osallistunut useita suomalaisia rock- ja metallimuusikoita vuodesta 2004 lähtien. Konserteissa esitetään vanhaa ja uutta joulumusiikkia heavy-sovituksina.

Kauneimmat joululaulut on kirkon musiikkitapahtuma, jossa ihmiset laulavat yhdessä joululauluja. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1973, ja siitä on muodostunut tärkeä jouluperinne Suomessa. Joka vuosi noin miljoona suomalaista osallistuu tapahtumaan.