Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6.12. Suomi itsenäistyi vuonna 1917. 

Itsenäisyyspäivä on virallinen liputuspäivä.

Itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluu Linnan juhlat, sinivalkoiset kynttilät, sankarihaudoilla käynti, puolustusvoimien paraati ja ylioppilaiden soihtukulkue. Finlandia-hymniä ja Maamme-laulua esitetään paljon itsenäisyyspäivänä.  

Linnan juhlat: itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 6.12.2019. Kuva: Antti Nikkanen/Tasavallan presidentin kanslia. Sankarihauta: Tuukka Lindholm. Ylioppilaiden soihtukulkue: Ninaras, CC BY 4.0 via Wikipedia Commons. Paraati: MKFI, Public domain, via Wikim

Itsenäisyyspäivä on Suomessa vakava ja arvokas juhla. Silloin on tapana muistella sota-aikaa. Itsenäisyyspäivänä myös mietitään, mitä itsenäisyys merkitsee.

Moni viettää itsenäisyyspäivää kotona perheen tai ystävien kanssa hyvää ruokaa syöden ja kuohuvaa juoden. Televisiosta katsotaan Tuntematonta sotilasta ja Linnan juhlia. Monelle itsenäisyyspäivä merkitsee joulun aloitusta.

Seitsemän henkilöä kertoo, miten he viettävät itsenäisyyspäivää ja mitä he ajattelevat Suomesta.

Ylioppilaiden soihtukulkue järjestetään itsenäisyyspäivänä useassa yliopistokaupungissa. Ylioppilaiden soihtukulkue järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1951 Helsingissä.  

Soihtukulkue on tapa juhlia itsenäisyyttä. Ylioppilaat marssivat sankarihaudoille. Samalla he laulavat isänmaallisia lauluja sekä kantavat soihtuja ja Suomen lippuja. 

Edellinen sivu