Joulupukki matkustaa reellä, jota porot vetävät. Joulupukki saapuu lasten luo jouluaattona 24.12. Joulupukki tulee ovesta sisään ja kysyy: ”Onkos täällä kilttejä lapsia?” Joulupukki juttelee lasten kanssa ja jakaa joululahjat. Sitten Joulupukki jatkaa matkaansa.
500 000 kirjettä Joulupukille
Lapset lähettävät kirjeitä ja lahjalistoja Joulupukille. Vuonna 2018 Joulupukki sai 500 000 kirjettä. Puolalaiset kirjoittivat eniten kirjeitä, peräti 100 000 kirjettä. Suomalaiset kirjoittivat Joulupukille 25 000 kirjettä.
Vuonna 2018 Joulupukki sai eniten kirjeitä seuraavista maista:
- Puola: 100 000 kirjettä
- Italia: 95 000 kirjettä
- Kiina 90 000 kirjettä
- Britannia: 70 000 kirjettä
- Japani: 30 000 kirjettä
Vuodesta 1985 lähtien Joulupukki on saanut 20 miljoonaa kirjettä 200 maasta.
Joulupukin pääposti sijaitsee Rovaniemellä Joulupukin pajakylässä. Siellä voi käydä myös tapaamassa Joulupukkia.
Rakas joulupukki,
olen tänä vuonna ollut kiltti ja olen auttanut äitiä ja isiä asioissa.
Tänä jouluna toivon seuraavia asioita. Ne ovat tärkeysjärjestyksessä, joten kaikkea ei tarvitse antaa.
1. Razer Ornata Chroma pelinäppäimistö yhdessä Aapon kanssa (muukin voi olla)
2. Harry Potter ja liekehtivä pikari kuvitettuna.
3. Neropatin päiväkirja: remppaa pukkaa.
4. Kepler 62 uusi maailma: Kuiskaajien kaupunki
5. Harry Potter - Albus Dumbledoren taikasauva
6. Taru sormusten herrasta pidennetyt versiot Blu-Ray
7. Rahaa.
Terveisin Juho
Helsinki, kirje vuodelta 2019. Joulupukki-keruuaineisto 2020.
Joulupukin Kuuma linja
Joulupukin Kuuma linja on Ylen suora tv-lähetys, jossa lapset voivat soittaa Joulupukille ja keskustella hänen kanssaan. Lapset kertovat, mitä heille kuuluu ja miten heidän jouluaattonsa etenee. Moni lapsi haluaa laulaa Joulupukille joululaulun. Joulupukin Kuumaan linjaan voi lähettää myös jouluterveiset sähköisesti.
Joulupukin Kuuma linja tulee joka jouluaatto 24.12. klo 8. Ohjelmaa on tehty vuodesta 1991 alkaen.
Ohjelmassa näytetään myös jouluaiheisia animaatioita. Joulupukin Kuuma linja päättyy aina Lumiukko-animaatioon (englanniksi The Snowman), joka on brittiläinen elokuva vuodelta 1982. Elokuvassa pieni poika tekee lumiukon, joka herää yöllä henkiin. Animaatioelokuvan tunnusmusiikista Walking in the air on tullut joulun rakas klassikko.
Joulupukin historia
Tämän päivän suomalaisessa joulupukissa yhdistyvät katolinen pyhimys Pyhä Nikolaus, suomalainen pukkitraditio ja yhdysvaltalainen Santa Claus.
Legenda kertoo, että Nikolaus oli piispa 300-luvulla Myran kaupungissa nykyisen Turkin alueella. Nikolaus oli lasten suojelija, ja hänestä tuli kirkon pyhimys. Joissain maissa lapset alkoivat saada lahjoja Pyhän Nikolauksen päivänä 6.12. Esimerkiksi Alankomaissa Pyhästä Nikolauksesta tuli Sinterklaas, joka jakaa punaisessa asussa lahjoja lapsille. Traditio levisi Pohjois-Amerikkaan, ja myöhemmin Yhdysvalloissa Nikolauksesta tuli Santa Claus.
Ennen kekrinä ja nuutinpäivänä Suomessa liikkui kekri- ja nuuttipukkeja. Nuoret aikuiset pukeutuivat pukkiasuun, johon kuului turkki ja sarvet. He kiersivät taloja ja vaativat ruokaa ja juomaa. Pukkitraditio on vanha ja sitä esiintyy myös muualla Euroopassa, kuten Saksassa Knecht Ruprecht. Länsi-Suomessa nuuttipukkitraditio elää vieläkin.
Kun pukit tulivat taloon, lauloivat he oven takana, jolloin kaikki heräsivät ja tulivat avaamaan ovet pukeille, jotka tulivat sisälle ja jatkoivat siellä laulujaan. Pukeille tarjottiin sitten kahvia ja ryyppy, jonka jälkeen he kiittivät ja menivät toiseen taloon. - Uusikirkko Turun lääni, 1924
Suomessa joulupukki tulee taloon sisälle, aivan kuten nuutti- ja kekripukit kiersivät ennen talosta taloon. Santa Claus ja Coca Cola -mainokset ovat vaikuttaneet joulupukin asuun ja luonteeseen: 1930-luvulla suomalaisen joulupukin asu muuttui punaiseksi ja joulupukista tuli kiltti hahmo.
Tiesitkö?
Kekripukki ja nuuttipukki olivat pelottavia hahmoja. Ennen pukki myös pyysi tavaraa, eikä tuonut sitä talon väelle.