Viime vuosina suosittuja joululahjoja ovat olleet kuulokkeet, pelit, äly- ja urheilukellot sekä puhelimet. Jokavuotisia klassikkoja ovat kirjat, yöasut, villasukat ja erilaiset herkut.
Joululahjan ei tarvitse olla aina tavaraa. Aineeton joululahja voi olla esimerkiksi lahjakortti ravintolaan tai elokuvalippu.
Vuonna 2019 suomalainen käytti keskimäärin 330 euroa joululahjoihin. Joulun kulutushysteriaa ja kaupallisuutta myös paheksutaan ja kritisoidaan.
Monelle ekologinen ja eettinen joulu on tärkeää. 60 prosenttia suomalaisista osallistuu hyväntekeväisyyteen jouluna. Joulukuussa kaduilla näkee Pelastusarmeijan joulupatoja, joiden avulla on kerätty rahaa jo vuodesta 1906. Keräyksen avulla köyhille perheille lahjoitetaan vaatteita, lahjakortteja ja ruokaa.
Joululahjojen historiaa
Suomessa perheenjäsenet alkoivat antaa toisilleen joululahjoja kaupungeissa 1700-luvun lopulla. Maaseudulla tapa alkoi yleistyä 1800-luvulla. Tavallisia lahjoja olivat itse tehdyt vaatteet, esineet sekä ruoka ja juoma.
1800-luvun lopulla kaupat alkoivat pystyttää joulunäyttelyitä, jotka esittelivät lahjatavaroita. Pian kaupat alkoivat rakentaa myös jouluisia näyteikkunoita. Helsingin tunnetuin jouluikkuna on tavaratalo Stockmannin satuikkuna.
1900-luvulla syntyi joululahjateollisuus, ja tuotteet levisivät ympäri Suomen.
Joulun hittilahjoja eri vuosikymmeniltä
- 1920-luku: Teddykarhu.
- 1930-luku: Palapelit.
- 1940-luku. Puuhevoset.
- 1950-luku: Meccano-rakennussarja. Afrikan tähti -lautapeli.
- 1960-luku: Legot. Muovisotilaat. Barbie-nukke.
- 1970-luku: Muovieläimet, -inkkarit, -länkkärit. Kimble. Nukkekoti.
- 1980-luku: Rubikin kuutio. Trivial Pursuit -lautapeli. My Little Pony.
- 1990-luku: Rullaluistimet. Kävelysauvat. Tamagotchi. Teletapit. Turtlesit. Pokemonit.
- 2000-luku: Eettinen lahja. Kahvakuula. Piikkimatto. Nokian 3310 -puhelin. Bratz-nukke. MP3-soitin. Playstation ja Xbox.
- 2010-luku: Älypuhelimet. Angry Birds. Frozen-elokuva ja -tuotteet. Älykellot. Pelikonsolit. Langattomat kuulokkeet. Hulavanne.